Ekonomi är ganska ointressant för de flesta, det känns övermäktigt att lära sig om aktier och pensionssparande. På samma sätt är vi dåliga att göra oss insatta i våra lån, vi antar bara att lånen vi har är de bästa vi kan få och fortsätter betala ränta och amortering enligt planen. Frågan är när du ska satsa på att låna till något och när det lönar sig bättre att spara?

Dyrare inredning

Det är svårt att köpa en rejälv och fin säng med enbart lönen. En säng är en viktig del av inredningen och det är viktigt att den passar dig. Eftersom det är ett rejält hantverk är det inte ovanligt att en bra dubbelsäng kostar mellan 15000-30000 kronor. Det är inte direkt fickpengar. Är det lämpligt att låna?

Båda ja och nej. För den med god och stabil ekonomi är det inte alls en dålig idé att låna pengar för att kunna sova gott om nätterna. Har ni möjlighet att spara mycket på kort tid slipper ni dock att betala överpris eftersom ni inte betalar ränta. 

Hus och bostadsrätt

Med dagens husmarknad är det omöjligt för någon i övre medelklass eller lägre att hinna spara pengar för att köpa huset själv. Banken kommer alltid att vara en del av huset i början eftersom köpesumman brukar hamna över en miljon. Men du kan spara till kontantinsatsen och därmed slippa topplån som har högre ränta och kortare återbetalningstid.

En kontantinsats är minst 15% men om du kan lägga mer är det bara bra. Banken brukar dock rekommendera att du ska ha ett buffertsparande kvar för eventuella renoveringar eller vitvaror som måste bytas ut så lägg inte alla inspara kronor direkt i huset. Funderar du på att köpa ett hus för 2 miljoner behöver du 300 000 kronor för att betala kontantinsatsen. Det betyder att du behöver spara 5000 kronor i månaden under 5 år. 

Köpa bil

Bilen är en nödvändighet för väldigt många idag. Få personer går till en bilhandel och betalar kontant eller skriver en check för ett bilköp. Bilförsäljare utgår faktiskt från att man inte gör detta utan kommer istället prata om hur mycket man har att betala per månad. Och tittar man inte närmare på siffrorna är det lätt att tro att en justering av räntan, längre avbetalningstid eller liknande lösningar kan vara ett bra alternativ. Men i slutändan kan det betyda att man betalar många tiotusen kronor mer.

En bil ska aldrig ses som en investering då den sjunker väldigt snabbt i värde. Det kan bli omkring 40% bara efter de första två åren, och att låta någon annan ta den smällen och själv köpa en bil som är två år gammal kan vara ett mycket smartare val. Vilken prisklass man då hamnar i och ens egen finansiella situation kan då snabbt göra det tydligt om det är resonabelt att spara ihop dessa pengar.