Att renovera tycker många är roligt och utvecklande, det ger utlopp för din kreativitet och ger dig ett hem som du trivs i. Men att renovera kostar även en hel del pengar, speciellt de projekt som även kan ge huset en värdeökning. 

Spara

För mindre projekt kan du med fördel spara pengar. Alternativt delar du upp projektet i olika delar: de som du bekostar med egna pengar och de du behöver söka lån för. Du kan exempelvis fynda mycket material på nätet medan du köper in arbetskraften. Låt oss ta badrummet som ett exempel. 

En fullständig badrumsrenovering kostar mellan 50-500 000 kronoer beroende på storlek och materialval. En stor del av kostnaden är arbetet. Materialet kan du själv köpa in under projektets gång med sparade pengar och det du kan avvara av lönen varje månad. Hos Stonefactory hittar du bra priser på kakel och klinker samt duschar och badkar. Via andra sajter kan du köpa ett komplett tätskikt och genom att nyttja reor kan du hitta billig belysning på nätet. 

Söka lån

När du behöver göra stora utbetalninger i ett sjok behöver du ett stort sparande som du kan avvara eller söka lån, så kallade byggnadskreditiv. För stora lån behöver du först göra en förhandsvärdering hos en mäklare. Du förklarar vad du planerar att göra med hemmet och mäklaren berättar vilket värde huset kommer att få efter projektet är färdigt. Du får ett signerat papper som du tar med till banken och utefter det får du låna pengar på kredit. När arbetet är slutfört kan du baka in byggkrediterna i ditt huslån. Under projektets tid betalar banken alla fakturor och du betalar endast räntan på de delar av krediterna som du faktiskt änvänt. Du börjar inte betala tillbaka pengarna förrän det ingår i bolånet

Om banken är lite mer osäker på din satsning eller om du inte beviljas byggkrediter kan du ta ett vanligt blancolån, ett lån utan säkerhet. Här får du en klumpsumma som du börjar amortera och gör räntebetalningar på en gång. Räntan är också högre eftersom den är utan säkerhet så blancolån passar bäst när du jobbar efter en snävare tidsram medan byggnadskreditiv är bra när du ska använda pengarna under en längre tid.