Du omges ständigt av prylar som lockar till köp. Bättre och coolare prylar som sätter dig i centrum, men istället kan det bli en kö biljett till pantbankens väntrum.

Jag har ju råd med 250 kr i månaden!

Som exempel, kan nämnas ett företag bland många, som erbjuder snabba lån.  Eller vad sägs om att låna 5 000 kr, och betala av med ynka 250 kr i månaden – det har man ju råd med, tänker du. Då får du betala 250 kr i 28 månader och din ränta för det lånet uppgår nästan till 2 000 kr, hälften av det du lånade.

Supersnabbt ökar din skuld

SMS-lån på en, två eller månader, som flera företag erbjuder. Det låter bra, men läs det finstilta och se för dig själv vad den faktiska räntan blir för ett sådant lån, och då är inte uppläggningsavgiften medräknad.

Räntan för dessa lån ligger högt över 100%, och räknat på årsränta så stiger det upp till 2000%.

Vid en genomgång av flera låneföretag är den samlade bilden, att de föredrar att du skall betala tillbaka lånet över så lång tid som möjligt. Du kanske tycker det är bra, med en liten summa att betala varje månad, men om du verkligen måste låna – så se till att betala av det snabbaste du kan.

Gör tvärtom

Den ränta som du vid ett lån skall betala varje månad blir kostsam. Se till att spara det på ett speciellt konto på din bank. Rätt snart kommer du upptäcka ett växande sparkonto, som kan vara avsett för just den prylen du vill ha. Och sen när det är dags att köpa din pryl, så kanske det på marknaden har kommit en ny häftigare, bättre eller snabbare variant, och den kan bli din till ett mycket bättre pris.

Tips på sparande som knappast märks

Varje gång summan på ditt konto slutar på ojämna siffror, exempelvis 739,30, jämna till det till 700 genom att sätta in 39,30 på ett annat sparkonto i din bank. Det görs enkelt via vilken bankapp som helst. Om du gör det dagligen, flera gånger om dagen, eller mindre ofta om du vill, så kommer du utan att det märks nämnvärt ha en präktig summa på ditt speciella sparkonto rätt snabbt. Vad du gör med de pengarna – är bara du som råder över.

Lycka till med att inte låna dyrt.