För och nackdelar med snabblån

Snabblån är per definition ett mindre lån som kan tas med lägre krav på dig som kredittagare. Det här behöver du veta innan du tar ett sådant lån.

Fördelen med dessa lån är att du inte behöver uppvisa lika stor årsinkomst för att få lånet godkänt. I vissa fall kan krav på årsinkomst vara helt slopade och samtidigt finns det snabblån du kan ta trotts att du har betalningsanmärkningar. När man talar om snabblån så är det framför allt smslån, mobillån eller internetlån man menar.

Ofta men inte alltid så är ett snabblån ett mindre lån på mellan 3000 kr till 10 000 kr och man kan i de flesta fall få lånet utbetalt på väldigt kort tid. Det negativa med de så kallade snabblånen är att de ofta skall betalas tillbaka inom 30 dagar och att de har väldigt hög ränta. Hela kostnaden för lånet kallas effektiv ränta, detta är totalen av räntan plus alla fasta avgifter kopplade till lånet. Räntorna kan variera väldigt mycket från kreditgivare till annan men som ett exempel kan nämnas att många har effektiva räntor om 400 %.

Släcka bränder

Som du ser så finns det både fördelar och nackdelar med snabblån. Fördelen är att du kan låna pengar snabbt med väldigt låga krav på dig som kredittagare men samtidigt så får du betala ett pris för detta i form av väldigt hög ränta. Därför bör du inte använda snabblån till konsumtion utan ett sådant lån skall enbart tas för att ”släcka en pågående brand” ur ett ekonomiskt perspektiv. Vad är då en pågående brand? Ja det varierar så klart från person till person och från situation till annan men står du med en förfallen påminnelse som kommer gå till kronofogden om den inte betalas snarast, ja då kan det vara ett exempel på när ett snabblån kan lösa situationen kortsiktigt.

Andra typer av lån som är mer fördelaktiga

Tänk också på att det finns andra typer av lån som ofta är betydligt mer lönsamma för dig. Kanske kan du ta ett medlemslån till 5 % ränta eller så kan du möjligtvis låna till på din bostad för 1,7 % ränta. Ett sådant lån skulle bli väsentligt mycket billigare än ett snabblån men hur som helst, även om du får ett bra lån så kostar det dig väldigt mycket pengar i längden och bäst är därför alltid om du själv först sparar ihop pengar till det du vill konsumera.