Ekonomi är ganska ointressant för de flesta, det känns övermäktigt att lära sig om aktier och pensionssparande. På samma sätt är vi dåliga att göra oss insatta i våra lån, vi antar bara att lånen vi har är de bästa vi kan få och fortsätter betala ränta och amortering enligt planen. Frågan är när du ska satsa på att låna till något och när det lönar sig bättre att spara?

Dyrare inredning

Det är svårt att köpa en rejälv och fin säng med enbart lönen. En säng är en viktig del av inredningen och det är viktigt att den passar dig. Eftersom det är ett rejält hantverk är det inte ovanligt att en bra dubbelsäng kostar mellan 15000-30000 kronor. Det är inte direkt fickpengar. Är det lämpligt att låna?

Båda ja och nej. För den med god och stabil ekonomi är det inte alls en dålig idé att låna pengar för att kunna sova gott om nätterna. Har ni möjlighet att spara mycket på kort tid slipper ni dock att betala överpris eftersom ni inte betalar ränta. 

Hus och bostadsrätt

Med dagens husmarknad är det omöjligt för någon i övre medelklass eller lägre att hinna spara pengar för att köpa huset själv. Banken kommer alltid att vara en del av huset i början eftersom köpesumman brukar hamna över en miljon. Men du kan spara till kontantinsatsen och därmed slippa topplån som har högre ränta och kortare återbetalningstid.

En kontantinsats är minst 15% men om du kan lägga mer är det bara bra. Banken brukar dock rekommendera att du ska ha ett buffertsparande kvar för eventuella renoveringar eller vitvaror som måste bytas ut så lägg inte alla inspara kronor direkt i huset. Funderar du på att köpa ett hus för 2 miljoner behöver du 300 000 kronor för att betala kontantinsatsen. Det betyder att du behöver spara 5000 kronor i månaden under 5 år.